Olejek pomarańczowy, zapach brzoskwiniowy

Treść pytania: 

Witam, Dziecko 1,5 roku; alergia pokarmowa (białka, niektóre owoce). Chciałam podać "CebionMulti" (firmy Merck), ale ma w składzie olejek pomarańczowy i zapach brzoskwiniowy (substancje pomocnicze). Tych owoców nie podawałam dziecku - czy w CebionMulti są to dodatki naturalne, które mogą dziecko uczulić ?"

Odpowiedź: 

Olejek pomarańczowy jest wyciągiem pochodzącym z gruczołów obecnych w skórce pomarańczy, otrzymywanym jako produkt uboczny produkcji soku pomarańczowego. Stąd zawiera liczne składniki naturalnie obecne w naowocni pomarańczy. Główny składnik to limonen o znanym działaniu drażniącym np. na skórę. Z tego powodu należałoby zachować ostrożność i poszukać preparatu bez tego dodatku w przypadku stwierdzonego uczulenia na pomarańcze.

Co do drugiego składnika, pochodzi ze źródeł naturalnych, lub jest komponowany z kilkunastu substancji syntetycznych o znanym działaniu drażniącym. Przykładowy skład poniżej:

Contains CAS/EINECS Hazard Symbols Conc%
2-t-BUTYLCYCLOHEXYL ACETATE 88-41-5 N; R 51/53 2.0
  /201-828-7    
5-METHYL-2-(1-METHYLETHYL)-CYCLOHEXYL ACETATE 29066-34-0 N; R 51/53 1.4
  /249-409-8    
ACETYL HEXAMETHYL TETRALIN(AHTN) 21145-77-7 Xn-N; R 22-50/53 2.0
  /244-240-6    
ALPHA-TERPINEOL 98-55-5 Xi; R 38 2.4
  /202-680-6    
CITRONELLYL ACETATE 150-84-5 Xi-N; R 38-51/53 0.2
  /205-775-0    
(S) DELTA-DAMASCONE 57378-68-4 Xi; R 43 0.4
  /260-709-8    
DIETHYL MALONATE 105-53-3 Xi; R 36 1.8
  /203-305-9    
DIMETHYL BENZYL CARBINYL BUTYRATE 10094-34-5 N; R 51/53 1.6
  /233-221-8    
(S) ETHOXY-METHOXYMETHYL-PHENOL 5595-79-9 Xn; R 22-43 0.1
  /447-640-0    
GAMMA-UNDECALACTONE 104-67-6 N; R 51/53 14.0
  /203-225-4    
HEXAMETHYLINDANOPYRAN 1222-05-5 N; R 50/53 6.5
  /214-946-9    
(S) TRANS-ROSE KETONE-2 23726-91-2 Xi; R 43 0.1
  /245-842-1    
TRIDEC-2-ENENITRILE 22629-49-8 N; R 50/53 0.08
  /245-142-6    

Oba składniki ze względu na skład mogą drażnić i uczulać.

Źródła:
Olejek pomarańczowy
Skład olejku pomarańczowego:
1. A. Verzera, A. Trozzi, G. Dugo, G. Di Bella, A. Cotroneo (2004). \""Biological lemon and sweet orange essential oil composition\"". Flavour and Fragrance Journal 19 (6): 544-548. doi:10.1002/ffj.1348.
2. J. Pino *, M. Sánchez, R. Sánchez, E. Roncal (2006). \""Chemical composition of orange oil oncentrates\"". Nahrung / Food 36 (6): 539-542. doi:10.1002/food.19920360604.
3. J. D. Vora , R. F. Matthews , P. G. Crandall , R. Cook (1983). \""Preparation and Chemical Composition of Orange Oil Concentrates\"". Journal of Food Science 48 (4): 1197-1199.
doi:10.1111/j.1365-2621.1983.tb09190.x.
4. R. L. Colman, E. D. Lund, M. G. Moshonas (1969). \""Composition of Orange Essence Oil\"". Journal of Food Science 34 (6): 610-611. doi:10.1111/j.1365-2621.1969.tb12102.

Działanie drażniące i uczulające:
5. Allergenicity of modified and processed foodstuffs: IV. Orange: Allergenicity of orange studied in man. The Journal of Pediatrics, Volume 43, Issue 4, October 1953, Pages 421-428 Bret Ratner, Samuel Untracht, H. John Malone, Mary Retsina
6. Study on organe juice, orange juice concentrate, and orange peel oil in infants and children: With special reference to incidence of dermatologic and gastrointestinal disturbances. The Journal of Pediatrics, Volume 39, Issue 3, September 1951, Pages 325-329 C.L. Joslin, J.E. Bradley
7. Critical incident: idiosyncratic allergic reactions to essential oils. Complementary Therapies in Nursing and Midwifery, Volume 10, Issue 1, February 2004, Pages 58-60. W. Maddocks-Jennings
Zapach brzoskwiniowy
1. Clinics in Dermatology, Volume 15, Issue 4, July-August 1997, Pages 623-635, Contact Dermatitis
Agents causing contact urticaria. Michael R. Warner MD , James S. Taylor MD and Yung-Hian Leow MD

"

Kategoria pytania: